fallback

Нови признаци за съживяването на жилищния пазар във Великобритания

Броят на одобрените ипотечни заеми и индексът на бизнес активността в строителния сектор се покачиха до едногодишен връх

13:44 | 02.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на одобрените ипотечни заеми във Великобритания се повиши за пети пореден месец и достигна най-високата си стойност за последната година, благодарение на по-високата активност от страна на купувачите през април. В същото време индексът на бизнес активността в строителния сектор се повиши значително, за да достигне на свой ред едногодишен връх през май.

Банките са предоставили над 43 хил. заема за покупка на жилище през април, което прави ръст от 8% на месечна база. Данните на Английската централна банка се оказаха много по-добри от очакванията на пазарните анализатори, че ще бъдат отпуснати 41 хил. ипотечни заема.

Все пак одобрените ипотечни заеми са все още с близо 22% по-малко в сравнение с април 2008 г. Същевременно броят на отпуснатите през февруари ипотечни кредити бе ревизиран нагоре до 40 хил. в сравнение с първоначално обявените 39 хил. Нетната стойност на заемите, обезпечени с имоти, се увеличава с 50% до близо 1 млрд. паунда.

Вчера стана ясно, че средната цена на жилищен имот се стабилизира около нивото около 156 хил. паунда през май. Данните на Hometrack показаха, че цените на жилищата са се понижавали в продължение на 20 последователни месеца преди това.

Отделни данни на сертифицирания институт за управление на покупките и доставките показаха, че индексът на бизнес активността в строителния сектор също е достигнал най-високата си стойност за последната година. Показателят се повишава до 45,9 пункта през май спрямо 38,1 пункта за април и рекордно ниската стойност от 27,8 пункта за февруари.

Едва когато индексът прескочи разделителната граница от 50 пункта може да се очаква възстановяване на активността в строителния сектор.

След добрите данни за жилищния сектор британската валута поскъпна спрямо щатския долар. Към 13:30 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6390 долара в сравнение с курс от 1,6328 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:47 | 30.08.22 г.
fallback