fallback

Лихвеният процент в Австралия остава 3% за втори пореден месец

Основната лихва в страната е най-ниска за последните 49 години, очаква се тя да помогне за излизане от рецесията

09:03 | 02.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Австралия взе решение да не променя лихвения процент в страната и да го остави на ниво от 3 на сто за втори пореден месец. Вижданията на ръководителите на институцията са, че това ниво на основната лихва, което е най-ниско от 49 години насам, ще помогне на страната да преодолее рецесията.

Въпреки това обаче ръководителите на централната банка не са категорични в това дали ще бъдат предприемани нови редукции. Според гуверньора на институцията Глен Стивънс изгледите за инфлация намаляват в средносрочен план и това предполага възможност за допълнително понижение на лихвения процент, предава MarketWatch.

Към момента икономиката на Австралия бележи спад, като утре трябва да стане ясно дали страната вече официално се намира в рецесия. Данните за брутния вътрешен продукт трябва да бъдат оповестени утре сутрин, но повечето анализатори смятат, че Австралия е в рецесия, която само ще бъде потвърдена от националната статистика.

Новината за лихвения процент беше очаквана и не се отрази на настроенията на пазарите. Австралийският долар отстъпи минимално на американския си съименник до 0,8102 AUD/USD, a основният борсов индекс S&P/ASX 200 напредна с 1,5 на сто до 3 947,50 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 05.09.22 г.
fallback