fallback

Спестяванията на американците се увеличават

Трайният ръст на безработицата и стопяването на пазарната стойност на финансовите активи карат хората да харчат по-малко

16:43 | 01.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Спестяванията на американските домакинства достигнаха най-голямата си стойност като дял от разполагаемия доход за последните 14 години през април. Трайното нарастване на безработицата и стопяването на пазарната стойност на финансовите активи карат потребителите да се чувстват несигурни, в резултат на което все повече хора предпочитат да спестяват повече и да харчат по-малко.

Целта на насърчителната програма на правителството бе да се стимулира потреблението, но вместо това по-голямата част от увеличението на разполагаемия доход отива за спестявания. Те се увеличават до 5,7% от разполагаемия доход след данъци, което е много повече от 4,5% за предишния месец и най-високото ниво от 1995 г. досега.

Личните разходи на домакинствата се понижават за втори пореден месец и за осми път в рамките на последните единадесет месеца. Те намаляват с 0,1% на месечна база, след като се понижиха с 0,3% през март. Потребителските разходи имат ключово значение за възстановяването на американската икономика, защото създават около две трети от брутния вътрешен продукт на страната.

В същото време индексът, който измерва личните доходи на домакинствата, се повиши с 0,5% на месечна база, съгласно данните на Бюрото за икономически анализи в САЩ. Това е най-силното повишение на показателя за последната година. То отразява увеличението на плащанията и придобивките по различните социални програми на президента Барак Обама, която има за цел да увеличи покупателната способност на домакинствата.

Същевременно ценовият индекс на потребителските разходи се повиши с 0,4% на годишна база през април в сравнение с 0,6% ръст за предишния месец. Основният индекс на потребителските разходи, който изключва волатилни елементи като хранителните продукти и енергийните ресурси, се повиши с 0,3% на месечна и 1,9% на годишна база.

Пазарните очаквания бяха за спад на личните приходи и разходи с по 0,2% на месечна база. Почасовото заплащане остава непроменено през април, след като отчете спад от 0,6% за предишния месец. От началото на икономическата криза най-голямата икономика в света е загубила 5,7 млн. работни места. Броят на трайно безработните се увеличи до 6,3 млрд. души.

След новината за увеличението на личните доходи и спестяванията щатската валута успя да напредне спрямо евро. Към 16:42 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4189 щатски долара в сравнение с 1,4208 преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:51 | 18.08.22 г.
fallback