fallback

Лирата скочи до седеммесечен връх срещу долара

Зелените пари отстъпват значително на всички основни валути в първите часове на търговия за новата седмица

12:53 | 01.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британската лира скочи до седеммесечен връх спрямо американския долар днес, доближавайки се до 1,6440 GBP/USD. Като основна причина за това може да се посочи цялостното отстъпление на зелените пари в резултат на сигналите за стабилизиране на глобалната икономика.

Все повече анализатори са на мнение, че световната икономика започва да излиза от хватката на рецесията, което трябва да доведе до отстъпление на долара. Причината за това е, че американското правителство и централната банка хвърлиха огромни средства за стимулиране на икономиката, които трябва да бъдат изтеглени, за да може доларът да поскъпне.

Британската валута бе подкрепена от данните за производствения сектор на Острова, който показва нов сигнал за забавяне на своето свиване. Индексът на производствената активност за миналия месец има стойност от 45,4 пункта, което е с над 2 пункта повече от измерените преди месец 43,1 пункта.

Зелените пари отстъпиха и срещу еврото днес, падайки до едномесечен минимум при 1,4245 EUR/USD. За това допринесе и новината, че рецесията в производствения сектор на еврозоната се забавя през последния месец.

По-рано тази нощ доларът падна до осеммесечно дъно срещу австралийския си съименник, поевтинявайки до 0,8132 AUD/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 17.08.22 г.
fallback