fallback

Рецесията в производствения сектор на еврозоната се забавя

Индексът, който измерва равнището на бизнес активността в производствения сектор, се повиши до 40,7 пункта за май

11:43 | 01.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът, който измерва равнището на бизнес активността в производствения сектор в еврозоната, се е повишил през май до 40,7 пункта спрямо 36,8 пункта за април. 

Това е седмото поредно месечно увеличение на показателя и най-силният месечен ръст в 12-годишната му история. Окончателните данни на изследователския институт Markit се оказаха по-добри както от предварителните данни, така и от пазарните очаквания за повишение на индекса до 40,5 пункта.

Най-силно нарастват компонентите на индекса, които следят стойността на новите поръчки и обема на производството, което показва, че може да се очаква отслабване на рецесията през второто тримесечие. Все пак, докато стойността му остава под разделителната граница от 50 пункта, не може да се говори за възстановяване на сектора. Тревожен е и фактът, че компонентът, който следи нивото на заетост в сектора, продължи да бъде много нисък.

По-рано днес стана ясно, че индексите на бизнес активността в производствения сектор на Германия, Франция, Италия и Испания са достигнали многомесечен връх. Индексът за фабричния сектор на Германия се повишава до 39,6 пункта, а този във Франция достига 43,3 пункта.

Икономиката на еврозоната отчете спад от 2,5% на тримесечна база през първите три месеца на годината, а инфлацията се забави до 0% през април. Безработицата достигна 8,9% през март и се очаква да възлезе на 10% през тази година.

След новината еврото поскъпна до 1,4239 долара и увеличи дневната си печалба до 0,7% към 11:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 25.08.22 г.
fallback