fallback

Австралийският долар стигна осеммесечен връх спрямо щатската валута

Утре се очаква Австралийската централна банка да запази основната лихва непроменена на ниво от 3%

11:12 | 01.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Австралийският долар достигна осеммесечен връх спрямо щатската валута, след като продажбите на дребно в страната отчетоха ръст за втори пореден месец през април. За поскъпването на австралийската валута помогнаха и данните за увеличението на индекса на бизнес активността в производствения сектор през май и продажбите на нови жилища през април.

Австралийската валута поскъпна до 0,8083 щатски долара за един австралийски долар, което е най-високото ниво от септември миналата година досега. В същото време австралийският долар достигна и най-високото си ниво спрямо еврото за последните две седмици от 0,5696 евро за един австралийски долар.

Търговията на дребно в Австралия се повиши с 0,3% на месечна база през април, след като отчете 2,2% ръст за предишния месец и 0,5% спад за февруари. Индексът на бизнес активността в производствения сектор се повиши със 7,4 пункта до 37,5 пункта през май, което е най-високата стойност за последните седем месеца. По този начин барометърът на състоянието на производствения сектор се възстанови от рекордно ниската стойност от 30,1 пункта за предишния месец.

Продажбите на нови жилища се увеличиха се пети пореден месец през април, като отчетоха месечен ръст от 0,5%. Ниските лихвени проценти и щедрите стимули на правителството за купувачите на първи имот позволяват на сектора да преодолее по-лесно последствията от финансовата криза.

Днес бе оповестена и стойността на измерителя на инфлацията на Института в Мелбърн за май. Той отчита спад от 0,3% на месечна база, след като остана непроменен през април. На годишна база потребителските цени се увеличават с 1,5% през май в сравнение с 2,1% ръст през април. Стойността на показателя е много по-ниска от целеното от Австралийската централна банка ниво в интервала 2-3% на годишна база.

Утре ще се проведе месечната среща на централната банка, като пазарните анализатори очакват основната лихва да остане на ниво от 3%. Централната банка съкрати основния лихвен процент с 4,25 процентни пункта до сегашните 3 процента, за да стимулира икономическото възстановяване на страната.

Правителството предостави над 12 млрд. австралийски долара на домакинствата с най-нисък доход, за да насърчава потреблението, припомня Bloomberg. То възнамерява да похарчи над 22 млрд. австралийски долара за инфраструктурни проекти в областта на пътищата, железниците, здравеопазването и образователната система.

Към 11:00 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,8108 щатски долара и 0,5696 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:57 | 26.08.22 г.
fallback