fallback

ЕЦБ може да прибегне до "стерилизирана интервенция"

Неяснотите около програмата на Европейската централна банка за изкупуване на обезпечени облигации за 60 млрд. евро се запазват

17:49 | 29.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка ще похарчи около 60 млрд. евро за покупката на обезпечени облигации. Това потвърди днес президентът на централната банка Жан-Клод Трише, който бе цитиран от Ройтерс.

От неговите думи става ясно, че програмата на централната банка за изкупуване на активи има за цел да подпомогне един от най-важните и най-засегнати сегменти на пазара на ценни книжа. Това означава, че целта на ЕЦБ не е да увеличава паричната маса, а по-скоро да облекчи състоянието на определен сегмент от пазара на ценни книжа.

Жан-Клод Трише не уточни кои ценни книжа ще участват в програмата, кога ще започне изкупуването и дали покупките ще бъдат "стерилизирани". Интервенцията на една централна банка е "стерилизирана" тогава, когато покупката на един актив се неутрализира с продажбата на друг. По този начин не се увеличава общата ликвидност в икономиката, а само тази в определен сегмент на финансовия пазар.

Пазарните участници очакват с нетърпение ключови детайли за същината на програмата. Липсата на информация може да означава, че Управителният съвет на централната банка все още не е стигнал до консенсус. В случай че ЕЦБ избере варианта на стерилизираната интервенция, напрежението върху активите, които избере да продава, може да се увеличи значително.

Жан-Клод Трише допълни, че световната икономическа обстановка остава много трудна и непредсказуема. Според него правителствата трябва много бързо да прилагат на практика взетите решения за борба с нестабилността на пазара. Той намира за окуражаващи последните данни за развиващите се икономики в Азия, но предупреди, че е прекалено да се говори за край на рецесията.

Следващата седмица се очаква лихвеното решение на Европейската централна банка, както и важна пресконференция на ръководството, която ще разкрие подробности за програмата за изкупуване на активи. Пазарът прогнозира, че основната лихва в еврозоната ще остане на ниво от 1%.

Единната валута поскъпва с над 1,4% спрямо щатския долар днес до 1,4142 долара за едно евро към 17:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:35 | 27.08.22 г.
fallback