fallback

Рекорден дефицит по текущата сметка на Канада

Икономическата криза сваля положителното салдо от търговията със стоки до най-ниската му стойност за последните три десетилетия

17:00 | 29.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Канада отчете рекорден дефицит по текущата си сметка за първите три месеца на годината, главно в резултат на силния спад на износа, показват данните на канадската статистическа служба.

Отрицателното салдо по текущата сметка на Канада нараства до 9,1 млрд. канадски долара в сравнение със 7,8 млрд. за последните три месеца на 2008 г. Това е второто поредно тримесечие на дефицит по текущата сметка, след като страната реализираше излишъци за последните близо десет години. Все пак пазарните очаквания бяха за по-голям дефицит в размер на 10,5 млрд. канадски долара.

Износът намалява силно през разглежданото тримесечие и с много по-бързи темпове от вноса, в резултат на което положителното търговско салдо намалява до рекордно ниските за последните три десетилетия 0,84 млрд. канадски долара. Най-значително се свива износа на автомобили и енергия.

Дефицитът от търговията с услуги възлиза на 6 млрд. канадски долара. Отрицателното салдо по сметката „Инвестиции“ намалява до 3,3 млрд. канадски долара, след като печалбата на чуждестранните компании, опериращи в страната, се понижи чувствително през тримесечието.

Канадската централна банка прогнозира, че икономиката на страната ще се свие с 3% през тази година. Пазарните очаквания са за спад на брутния вътрешен продукт с над 7% за първите три месеца на годината.

Канадската валута поевтиня до 1,1005 канадски долара за един щатски долар спрямо курс от 1,0992 преди новината. В рамките на деня обаче канадският долар поскъпва с над 1,2% спрямо щатската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:03 | 11.09.22 г.
fallback