fallback

Водещите индикатори в Швейцария сочат продължителен икономически спад

Индексът остана на рекордно ниското ниво от -1,86 пункта през май

13:05 | 29.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на водещите индикатори в Швейцария, изчисляван от института за икономически изследвания KOF, остана на рекордно ниско ниво през май. Показателят е основен барометър за състоянието на швейцарската икономика, защото прогнозира успешно нейното развитие през следващите шест месеца.

Стойността на индекса се задържа на ниво от -1,86 пункта през май. Това е най-ниската стойност на показателя от началото на изчислението му през 1991 г. Икономистите очакваха стойността на икономическия барометър да се повиши леко до -1,80 пункта.

Това подсказва, че брутният вътрешен продукт на Швейцария ще продължи да намалява с досегашния си темп през следващите няколко месеца. Задържането на индекса около това рекордно ниско ниво повишава вероятността от продължителен спад на икономиката, който няма да бъде последван от бързо възстановяване.

Индексът комбинира 25 водещи икономически индикатора, в това число потребителски очаквания, разрешителни за строеж, цени на акциите и лихвени спредове.

Швейцарският франк поскъпна въпреки данните, които очертават мрачно бъдеще за икономиката на страната. Към 12:55 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0748 швейцарски франка спрямо курс от 1,0816 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:49 | 07.09.22 г.
fallback