fallback

Нулева инфлация в еврозоната

Пазарните очаквания бяха за по-слабо забавяне на инфлацията до 0,2% на годишна база

12:39 | 29.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Годишната инфлация в еврозоната възлезе на рекордно ниските 0% през май, съгласно предварителни данни на Европейската статистическа служба. Това означава, че цените на продуктите в потребителската кошница са престанали да се увеличават и съвпадат с нивото отпреди една година.

Пазарните очаквания бяха за по-слабо забавяне на инфлацията до 0,2% на годишна база, след като индексът на потребителските цени се повиши с 0,6% на годишна база през април и с 1,2% през март.

Европейската централна банка цели инфлацията да бъде малко под 2% в средносрочен план. По този начин се избягва риска от дефлация, която представлява траен спад на цените, съчетан с очакванията на потребителите за по-нататъшно поевтиняване.

Европейската централна банка смята, че потребителските цени ще се понижават през тази година, но отхвърля възможността за развитието на дефлация. Централната банка отдава спада на цените на рекордното поскъпване на петрола и хранителните продукти в началото на миналата година, последвано от рязко поевтиняване.

Ръководството на ЕЦБ понижи основния лихвен процент с 0,25 процентни пункта до 1% на последната си среща на 7 май. Банката ще започне да изкупува правителствени и корпоративни облигации, за да увеличи паричната маса в обращение.

Последните данни показаха, че еврозоната е пострадала силно от икономическата криза. Брутният вътрешен продукт на 16-те страни, въвели еврото като единна валута, се сви с 2,5% на тримесечна база през първите три месеца на годината. Това е четвъртият пореден тримесечен спад и най-силното понижение в рамките на последните 13 години.

Еврото поскъпна до 1,4036 долара след новината, която засили опасенията от развиването на дефлация през следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:08 | 24.08.22 г.
fallback