fallback

Първи сигнали за дефлация в Германия

Хармонизираният индекс на потребителските цени се понижава с 0,1% на годишна база през май

21:41 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на потребителските стоки в Германия се понижиха по-силно от очакваното през май и отчетоха първия си годишен спад от 1996 г. досега. Силното поевтиняване на течните и моторните горива през последните 12 месеца е основната причина за понижението на цените.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, който се изчислява съгласно методологията на Евростат, се понижава с 0,1% на годишна база през май. Това е първата годишна дефлация в Германия откакто индексът се изчислява през 1996 г.

Предварителните данни на Федералния статистически офис не оправдаха пазарните очаквания за забавяне на годишната инфлация до 0,2% през май, в сравнение с годишен ръст на цените от 0,8% през април. Месечното понижение на хармонизирания индекс на потребителските цени възлиза на 0,2%.

Същевременно индексът на потребителските цени остана непроменен, в сравнение с годишен ръст от 0,7% през април. В рамките на месеца цените се понижават с 0,1%.

Текущото ниво на инфлацията не дава повод за безпокойство, като се вземе предвид рязкото поскъпване на енергийните ресурси и хранителните продукти през първата половина на 2008 г.

След новината еврото увеличи своята загуба спрямо щатския долар до 0,4% за деня и към 21:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3936 долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:15 | 13.09.22 г.
fallback