fallback

Продажбите на жилища в САЩ се увеличават, цените продължават да падат

Най-голяма е активността на купувачите на първо жилище в най-ниските ценови сегменти

17:40 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ се увеличиха по-силно от очакваното през април, в резултат на по-голямата активност на купувачите в най-ниските ценови сегменти. Отделни данни показаха, че цените на недвижимите имоти отново са възобновили своя спад през март.

Броят на продадените еднофамилни къщи и апартаменти възлиза на 4,68 млн. единици на годишна база през април, в сравнение с 4,55 млн. единици през март. Данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ се оказаха по-добри от пазарните очаквания за повишение на показателя до 4,65 млн. единици, в сравнение с първоначално обявените за март 4,57 млн. единици.

Изразено в проценти повишението възлиза на 2,9% на месечна база. Продажбите на съществуващи жилища са с 3,5 на сто по-малко, в сравнение с нивото от 4,85 млн. единици за април 2008 г. Средната цена на сключените сделки се понижава с 15% на годишна база, което е вторият най-силен спад в историята на показателя.

Най-голяма е активността на купувачите на първо жилище и то в най-ниските ценови сегменти. В същото време се наблюдава и засилване на покупките на втори имот, което е характерно за този сезон на годината. Търсенето на имоти в най-луксозния сегмент остава много слабо.

Продажбите на еднофамилни къщи нарастват с 2,5% на месечна база, а в сравнение с април миналата година са с 2,8% по-малко. Покупките на апартаменти в многофамилни сгради, чиято цена традиционно е по-ниска, се увеличават още по-силно – с 6,4% на месечна база, но остават с 9,4% под нивото отпреди една година.

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти смята, че Федералният резерв трябва да подкрепи ипотечния пазар, като се включи в изкупуването на обезпечени с ипотечни заеми ценни книжа. Много жилища на собственици с просрочени ипотеки ще бъдат пуснати за продажба през тази година, което ще дестабилизира още повече пазара на недвижими имоти. Това изисква бързи мерки от страна на правителството.

Все пак ниските цени на имотите стават все по-привлекателни за купувачите, които много по-активно участват в аукциони за продажба на жилища. Около 40% от сделките се осъществяват с купувачи, за които това е първи имот. Имотите на собственици с просрочени ипотеки са в основата на 45% от сключените сделки. Броят на хората, които търсят подходящо жилище с цел покупка, се увеличава с 14% н годишна база.

Общият брой на непродадените жилища на пазара нараства с 8,8% на месечна база през април до 3,97 млн. единици. Тяхното пласиране ще отнеме малко над 10 месеца при сегашните темпове на продажба, в сравнение със срок от 9,6 месеца през април.

Отделни данни на Федералния жилищен надзор (OFHEO) показаха, че цените на жилищата в САЩ отново намаляват през март, като отчитат спад от 1,1% на месечна база. Пазарните очаквания бяха за ръст от 0,2%, след като индексът на цените на жилищата се повиши с 0,7% за изминалия месец. Годишният спад възлиза на 7,3% за последните 12 месеца и на 0,5% за първите три месеца на годината.

Щатският долар успя да поскъпне спрямо еврото, благодарение на данните за ръста в продажбите на съществуващи жилища. Към 17:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3906 долара и по този начин поевтинява с 0,6% спрямо щатската валута от началото на деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
fallback