fallback

Изненадващ ръст на потребителските разходи във Франция

Стойността на закупените от потребителите стоки се увеличава с 0,7% на месечна база при пазарни очаквания за спад от 0,4%

11:44 | 26.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителските разходи на френските домакинства изненадващо се повишиха през април. Стойността на закупените от потребителите стоки се увеличава с 0,7% на месечна база при пазарни очаквания за спад от 0,4%.

Това е вторият пореден месец, в рамките на който потребителските разходи се увеличават, след ръст от 0,6% през март. Това е ревизия надолу от първоначално обявените 1,1%.

Данните на френския статистически офис показват, че разходите за стоки с дълготрайна употреба се увеличават с 2,1% в сравнение с март, когато се понижиха с 0,6%. Най-силно нарастват покупките на автомобили – с 3,7% на месечна база, следвани от покупките на оборудване, които се увеличават с 0,8%.

В същото време разходите за облекло и обувки забавят темпа на своя ръст от 3,6% през март до 0,3% през април.

На годишна база потребителските разходи се увеличават с 0,6% в сравнение с годишен спад от 0,9% през март.

По-рано през месеца стана ясно, че френската икономика също е изпаднала в рецесия. Брутният вътрешен продукт на страната намалява с 1,2% на тримесечна база през първите три месеца на годината, след като през последното тримесечие на 2008 г. се понижи с 1,5%.

Еврото продължава да отстъпва на валутните пазари и към 11:40 ч. българско време се разменя срещу 1,3903 щатски долара. От началото на днешната търговия единната валута се е обезценила с близо 0,8% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:18 | 17.08.22 г.
fallback