fallback

Потвърденият срив на германската икономика изпрати еврото надолу

Рецесията в най-голямата европейска икономика е подхранена от влошаването на търговския баланс и свиването на инвестиционните разходи

10:36 | 26.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Единната валута поевтиня с над половин процент спрямо щатския долар, след като федералният статистически офис в Германия потвърди най-силното свиване на икономиката на страната за последните близо четири десетилетия. Рецесията в най-голямата европейска икономика е подхранена в най-голяма степен от влошаването на търговския баланс и свиването на инвестиционните разходи.

Окончателните данни на Destatis потвърдиха, че икономиката на Германия се свива с 3,8% през първите три месеца на годината в сравнение с последното тримесечие на 2008 г. Това е четвърто поредно тримесечие на спад, след като икономиката на страната се сви с по 0,5% през второто и третото тримесечие на миналата година, и с още 2,2% през последното тримесечие на 2008 г.

Износът е регистрирал спад от 9,7% спрямо последното тримесечие на миналата година. При вноса се наблюдава по-малък спад от 5,4 на сто.

Силно намаляват инвестиционните разходи на бизнеса – със 7,9% на тримесечна база. Единствено разходите на домакинствата и тези на правителството отчитат ръст от съответно 0,3% и 0,5% в сравнение с предишното тримесечие.

На годишна база брутният вътрешен продукт отчита спад от 6,7%, което е много повече от 1,7-процентния спад регистриран за последните четири месеца на миналата година.

Отделни данни на Destatis показаха, че цените на вносните стоки се понижават с 8,6% на годишна база през април, в сравнение с годишна дефлация от 7,1% за предишния месец. Това е най-силният годишен спад на цените на вноса от 1987 г. досега.

Пазарните очаквания бяха за по-малък спад в размер на 7,7 на сто. За сравнение, преди една година индексът на вносните цени отчита ръст от 4,8% на годишна база.

В рамките на месеца цените на вноса се понижават с 0,8%, при пазарни очаквания за по-слаб спад от 0,1%. През март индексът на вносните стоки се понижи с 0,4%.

В същото време цените на износа намаляват с 2% на годишна база през април, в сравнение с 1,7% годишен спад за предишния месец. На месечна база износът поевтинява с 0,1%.

Данните за рецесията в Германия станаха причина единната валута да поевтинее с 0,44% спрямо щатския долар. Към 10:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3937 долара, което прави дневен спад от над половин процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:04 | 23.08.22 г.
fallback