fallback

Потребителското доверие в Германия остава стабилно въпреки рецесията

Индексът на потребителското доверие в Германия, измерван от института GFK, остана непроменен на ниво от 2,5 пункта през юни, което съвпадна с пазарните очаквания

10:03 | 26.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Доверието на немските домакинства остава непроменено за трети пореден месец през юни, след като притесненията на домакинствата за личните им доходи бяха компенсирани от по-оптимистичните очаквания за перспективите през икономиката.

Индексът на потребителското доверие в Германия, измерван от института GFK, остана непроменен на ниво от 2,5 пункта през юни, което съвпадна с пазарните очаквания. През март, април и май стойността на показателя възлезе на 2,6, 2,5 и 2,5 пункта съответно.

Според института GFK доверието на домакинствата в страната ще зависи изцяло от състоянието на пазара на труда през следващите месеци. Понижението на потребителското доверие би имало тежки последствия за икономиката, защото ще доведе след себе си ограничаване на потребителските разходи, които генерират около половината от брутния вътрешен продукт на страната.

Окончателните данни на немския статистически офис потвърдиха икономически спад от 3,8% за първите три месеца на годината в сравнение с последното тримесечие на 2008 г., когато БВП се сви с 2,2% на тримесечна база.

Водещите икономически индикатори за немската икономика показват признаци на подобрение през последните седмици. Въпреки това правителството очаква, че икономиката на страната може да се свие с 6% през тази година, а безработицата се увеличава трайно през последните шест месеца.

Изследването на института GFK се провежда всеки месец сред 2 хил. немски домакинства. Промяна на индикатора в рамките на 1 базисен пункт отговаря на годишна промяна в потребителските разходи на домакинствата от 0,1 процент.

Един час след данните за потребителското доверие единната валута поевтиня с 0,4% до 1,3943 щатски долара за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:04 | 08.09.22 г.
fallback