fallback

Китай затъва все по-дълбоко в доларовия капан

Въпреки желанието на Пекин да се откъсне от зависимостта си от зелените пари Китай продължава да изкупува доларови активи

10:25 | 25.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Мениджърите на китайските валутни резерви продължават да изкупуват доларови активи за рекордни суми, макар официалната позиция на Пекин да призовава за откъсване на страната от зависимостта от зелените пари заради опасността от колапс на американската валута.

Въпреки желанието на властите в азиатската държава за изместване на долара като основна валута и непрекъснатите изявления на официални представители, сред които и на самия премиер на страната, валутните резерви продължават да бъдат инвестирани в американски правителствени облигации.

Анализатори и официални лица както от западни, така и от азиатски държави, предупреждават, че Китай е попаднал в „капана на долара“ и не разполага с особени възможности освен нови и нови покупки на американски държавни ценни книжа. Причината за това е, че към настоящия момент нито един друг финансов инструмент не притежава подобна ликвидност и възможност за търговия в огромни размери, пише FT.

Само през март Китай е увеличил позициите си в държавни облигации на САЩ с 23,7 млрд. долара и така общата им стойност достига нов рекорд от 768 млрд. долара, става ясно от предварителните данни на американската статистика. Това означава, че азиатската държава остава основният кредитор на американското правителство.

„Заради огромния размер на резервите на китайското правителство, то всеки друг пазар, към който се насочат те, би могъл да бъде разрушен мигновено, а освен това подобен ход би довел до рязка обезценка на съществуващите към момента активи“, заявява за FT близък до ситуацията източник, пожелал анонимност.

Към момента структурата на китайските резерви се пази в тайна, но по оценки на анализатори около 70 а сто от тях (около 1,95 трлн. долара) са в долари. Това означава, че Пекин притежава около ¼ от целия американски дълг, който е в ръцете на чужденци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:15 | 07.09.22 г.
fallback