fallback

ЯЦБ: Натрупаните дисбаланси пречат на икономическото възстановяване

Гуверньорът на Японската централна банка смята, че световната икономика може да започне да се възстановява още през тази година

10:23 | 25.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Гуверньорът на Японската централна банка Масааки Ширакава смята, че световната икономика може да започне да се възстановява постепенно още през тази година, предаде Ройтерс. Той предупреди, че неблагоприятните икономически условия ще се преодолеят едва, след като се изчистят огромните дисбаланси, натрупани през годините на икономическия бум, който предхождаше сегашната криза.

Възстановяването на японската икономика ще е съпътствано от много неясноти, защото е възможно потребителите и бизнесът да продължат да ограничават своите разходи. Брутният вътрешен продукт на страната отчете спад от 15,2% на годишна база през първото тримесечие, което е най-силното свиване от 1955 г. досега.

Японската централна банка повиши оценката си за перспективите пред икономиката на страната за първи път от средата на 2006 г. досега в края на миналата седмица. В днешния икономически доклад на банката се казва, че темпото на икономически спад вероятно ще се забави благодарение на износа и производството, които са основни двигатели на японската икономика.

Масааки Ширакава остава предпазлив относно изгледите през японската икономика, което означава, че управляваната от него централна банка вероятно ще запази своята експанзивна парична политика и през следващите месеци. Миналата седмица ЯЦБ съобщи, че ще приема американски държавни ценни книжа и други чужди дългови инструменти като обезпечение за финансиране.

Отделни данни на Министерството на икономиката, търговията и индустрията показаха, че индексът на бизнес активността в производствения сектор се понижава с 2,4% на месечна база през март. Показателят, който следи стойността на разходите на бизнеса за стоки и услуги, се понижи с 2,3% през февруари.

Японската йена днес поевтинява с 0,2% спрямо щатския долар до 95,04 йени за един долар към 10:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:00 | 14.09.22 г.
fallback