fallback

Потреблението във Великобритания се свива рязко през първото тримесечие

Разходите на домакинствата намаляват с най-силното си темпо за последните близо 30 години

13:09 | 22.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителските разходи във Великобритания намаляват значително през първото тримесечие на годината, което показва отрицателните нагласи сред домакинствата в страната. Те отчитат спад от 1,2% на тримесечна база, което е най-силното понижение от края на 1980 г. досега.

Окончателните данни на британския статистически офис потвърдиха рекордното за последните 29 години темпо на спад на английската икономика. Брутният вътрешен продукт намалява с 1,9% в сравнение с последните три месеца на миналата година и с 4,1% на годишна база.

Спад отчитат не само разходите на потребителите, но и тези на бизнеса. Те намаляват с 3,8% на тримесечна база. Единствено разходите на правителството се увеличават в сравнение с предишното тримесечие. Износът се свива с 6,1 на сто за тримесечието, а вносът намалява малко по-слабо с 5,9 на сто.

Запасите от непродадени стоки намаляват с рекордните 6 млрд. паунда и по този начин допринасят за една трета от понижението на БВП в рамките на разглежданото тримесечие.

Мрачните данни показват, че всички сектори на английската икономика са пострадали от икономическата криза. Английската централна банка смята, че икономиката ще започне да расте отново през второто тримесечие на 2010 г.

Централната банка понижи основната лихва в страната до рекордно ниското ниво от 0,5%, а програмата за изкупуване на правителствени и корпоративни облигации се разрасна до 125 млрд. британски лири.

Отделни данни на британския статистически офис показаха, че заплащането на труда намалява с 1,1% през първото тримесечие на годината, което е най-силният спад от началото на изчислението на показателя.

В същото време продукцията в сектора на услугите намалява с 1,2% за периода януари – март, спрямо предишното тримесечие. Най-силно намалява добавената стойност в сектора на бизнес и финансовите услуги.

Вчера международната агенция за кредитен рейтинг Standard & Poor's ревизира оценката си за перспективата пред държавния дълг на Великобритания от стабилна до негативна. Експертите на Standard & Poor's се опасяват, че задлъжнялостта на правителството може да достигне 100% от БВП и да остане на това високо ниво в средносрочен план.

Британският паунд се разменя срещу 1,5839 долара към 13:00 ч. българско време. През последните 12 месеца британската валута се е обезценила с близо 20% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:15 | 06.09.22 г.
fallback