fallback

Щатският долар вече не е основна резервна валута на Руската централна банка

Евровите резерви на централната банка възлизат на 47,5% от всички инвестиции към началото на тази година

16:58 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Щатският долар загуби своя статут на основна резерва валута на Руската централна банка, предава вестник Ведомости. Евровите резерви на централната банка възлизат на 47,5% от всички инвестиции към началото на тази година. По този начин за първи път техният дял става по-голям от този на инвестициите в доларови активи, които възлизат на 41,5%.

Това става ясно от годишния доклад на Руската централна банка. Той разкрива още, че преди една година ситуацията е била коренно различна: тогава 47% от инвестициите на централната банка са били вложени в доларови активи, 42% - в еврови.

До октомври 2008 г. активите, деноминирани в щатски долари, увеличават дела си до 49% от всички активи. Със задълбочаването на финансовата криза техният дял започва да намалява за сметка на евровите активи. Останалите инвестиции са вложени в активи, деноминирани в британски лири, японски йени и швейцарски франкове.

Валутните резерви на Руската централна банка намаляват с над 56 млрд. долара за една година. Основна причина за това стават валутните интервенции в края на година, когато централната банка бе принудена да изкупува рубли, за да смекчи ефекта от бягството на местните икономически агенти към чужди валути.

Голяма част от руските компании, банки и домакинства започват да изкупуват огромни количества чужда валута в края на 2008 г. В резултат на това щатският долар поскъпва с 16%, а еврото с 13,5% спрямо руската рубла през последното тримесечие на миналата година. Търсенето на щатски долари е било толкова голямо, че Руската централна банка е била принудена да похарчи голяма част от своите доларови активи.

Инвестициите на централната банка в чуждестранни държавни ценни книжа се увеличават значително. Около една трета от международните резерви на Русия са базирани на дългосрочни американски ценни книжа.

Миналата година Русия се превърна в един от най-големите кредитори на щатското правителство след Китай и Япония. Инвестициите в щатски дългови облигации се увеличават близо 4 пъти до 116 млрд. долара в края на миналата година.

Промяната в структурата на валутните резерви на Руската централна банка не оказа влияние върху структурата на кошницата евро/долар, към която е фиксиран курса на руската валута. Тя продължава да бъде 0,55% в полза на щатския долар и 0,45% в полза на еврото.

В началото на годината Руската и Китайската централни банки настояваха да се отнеме статута на щатския долар като основно разменно средство в света. По-рано днес стана ясно, че Бразилия и Китай ще обсъдят възможността да търгуват помежду си чрез своите местни валути, вместо да използват щатския долар както досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:19 | 02.09.22 г.
fallback