fallback

Standard & Poor's даде негативна перспектива за дълга на Великобритания

Агенцията потвърди кредитния рейтинг на държавните ценни книжа, деноминирани в местна валута

13:11 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Международната агенция за кредитен рейтинг Standard & Poor's ревизира оценката си за перспективата пред държавния дълг на Великобритания от стабилна до негативна. Същевременно агенцията потвърди кредитния рейтинг на държавните ценни книжа, деноминирани в местна валута, предаде Ройтерс.

Експертите на Standard & Poor's се опасяват, че задлъжнялостта на правителството може да достигне 100% от БВП и да остане на това високо ниво в средносрочен план. Държавният дълг на Великобритания може да се удвои до 2013 г., а това не е съвместимо със стандартите за висок инвестиционен рейтинг. Оценката за дългосрочния държавен дълг в местна валута засега остава „AAA“, а тази на краткосрочния – „A-1+“.

Правителството трябва да се справи с бързия темп на нарастване на разходите за социални дейности и стимулиране на икономиката. Той е обезпокоителен на фона на намаляващите приходи от данъци, коeто се обяснява с увеличаването на броя на безработните лица и загубите на местните компании.

Днес стана ясно, че бюджетният дефицит на страната се увеличава до рекордната стойност от 8,5 млрд. британски лири през април. Преди една година отрицателното салдо е било четири пъти по-малко и е възлизало на 1,8 млрд. паунда. Данъчните приходи намаляват с 9,5%, а разходите се увеличават с 5,4% през разглеждания месец, съгласно данните на националното статистическо бюро.

Валутните пазари реагираха остро на новината за негативната перспектива за британския държавен дълг. Британската лира поевтиня с близо 2% след новината до 1,5515 долара за една лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:20 | 03.09.22 г.
fallback