fallback

Ръст в продажбите на дребно на Острова, бизнес инвестициите намаляват

Продажбите на дребно се увеличават за втори пореден месец през април, докато инвестициите на бизнеса и правителството продължаватн да намаляват

12:35 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на дребно във Великобритания се увеличиха за втори пореден месец през април, докато инвестициите на бизнеса и правителството продължиха да намаляват.

Търговията на дребно се увеличава с 0,9% на месечна и 2,6% на годишна база, главно благодарение на по-големите продажби на облекло, обувки и хранителни стоки. Единствено продажбите на стоки за бита отчитат спад в рамките на месеца.

Пазарните очаквания бяха за по-слабо увеличение на показателя с 0,5% на месечна и 2,4% на годишна база. През март продажбите на дребно отчетоха ръст от 1,1% за месеца и 1,5% за годината.

Отделни данни на Националното статистическо бюро показаха, че бизнес инвестициите намаляват с 5,5% през първото тримесечие на годината в сравнение с последните три месеца на 2008 г. На годишна база спадът възлиза на 6,8 на сто.

Понижението се обуславя в най-голяма степен от ограничаването на капиталовите разходи на непроизводствените компании в частния сектор, главно агенциите за недвижими имоти транспортни и комуникационни услуги, както и хотелите и ресторантите.

Британската икономика се сви с 1,9% на тримесечна база за периода януари – март. Това е най-силното понижение на БВП за последните три десетилетия.

Един час след публикуването на данните валутната двойка GBP/USD се котира при ниво от 1,5589 долара за един паунд. От началото на деня британската лира е поевтиняла с повече от 1% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 05.09.22 г.
fallback