fallback

Инвеститорското доверие в Германия достигна тригодишен връх

Индексът на института ZEW, който оценява икономическите очаквания на немските инвеститори за следващите шест месеца, се повиши до 31,1 пункта през май

13:56 | 19.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Доверието на инвеститорите в немската икономика се повиши значително през май, за да достигне тригодишен връх. Оптимизмът на финансовите експерти е продиктуван от слабите знаци за възстановяване на реалната икономика, които се наблюдават през последните седмици.

Индексът на института ZEW, който измерва инвеститорското доверие в Германия, се повиши по-силно от очакванията до 31,1 пункта през май, в сравнение с 13 пункта през април. По този начин той вече се намира над средната си историческа стойност от 26,2 пункта.

Пазарните очаквания бяха за по-слабо увеличение на показателя до 20 пункта. Силното му покачване отразява надеждите на инвеститорите за възстановяване на икономическата активност през следващите 6 месеца, след като индустриалното производство забави темпа на своя спад през април, а износът и фабричните поръчки започнаха да се увеличават на месечна база.

В същото време индексът, който отразява оценката на текущите условия, се понижава по-силно от пазарните очаквания до -92,8 пункта през май, в сравнение с -91,6 пункта през април.

Немската икономика се сви с рекордните 3,8% на тримесечна база през първите три месеца на годината, а безработицата достигна 8,3% през април. Въпреки това инвеститорите вярват, че мерките на немското правителство за стимулиране на икономиката, както и съкращаването на основната лихва в еврозоната до 1%, ще помогнат на страната да излезе по-бързо от рецесията.

Икономическите очаквания за еврозоната също се подобряват значително. Индексът на инвеститорското доверие се увеличава с 16,7 пункта, за да достигне 28,5 пункта през май.

Междувременно индикаторът, който следи оценката за текущите икономически условия, се понижи с 0,2 пункта до -93,2 пункта.

Единната валута за кратко поскъпна до 1,3656 долара за евро, след което се оттегли до 1,3629 долара за евро към 13:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:05 | 27.08.22 г.
fallback