fallback

Ръст на индустриалното производство в Япония през март

Индустриалното производство във втората по големина икономика се увеличава за първи път през последните шест месеца

10:11 | 19.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индустриалното производство в Япония отчете месечен ръст от 1,6% през март, показват окончателните данни на Министерството на икономиката. На годишна база стойността на продукцията на японските промишлени, добивни и комунални предприятия се понижава с 34,2 на сто.

Индустриалното производство в страната се увеличава за първи път през последните шест месеца. Показателят се понижи с 10,2% на месечна база през януари и 9,4% през февруари.

Доставките се увеличават с 1,5% на месечна база, докато стоковите запаси намаляват с 3,6%. Съобразените със сезонните колебания данни на Министерството на икономиката съвпаднаха с предварителните данни.

Същевременно степента на натоварване на производствения капацитет се увеличава с 0,8% на месечна база, след като през февруари се понижи с близо 12%. Степента на използване на капацитета представлява съотношение между действителния обем на производството и потенциалния му обем.

В сряда ще бъдат публикувани официалните данни за брутния вътрешен продукт на страната през първото тримесечие на годината. Предварителните прогнози сочат спад от 4,2% в сравнение с последните три месеца на миналата година.

Към 10:00 ч. българско време двойката USD/JPY се котира при ниво от 96,50 йени за долар. От началото на днешната валутна търговия, японската йена поевтинява с 0,12% спрямо щатската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
fallback