fallback

LIBOR-ът с най-голям спад за последните осем седмици

Опитите на централните банки и правителствата да стабилизират кредитните пазари дават резултат, смятат анализатори

15:09 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Тримесечният лихвен процент по кредитите на междубанковия пазар в Лондон – LIBOR, регистрира най-голямото си понижение за последните осем седмици днес. Той се смъкна с около 3 базисни пункта до ниво от 0,85 на сто, показват данните на Британската асоциация на банкерите.

Според анализатори понижението на цената на междубанковите кредити се дължи на това, че опитите на правителствата и централните банки на водещите икономики за стабилизиране на пазарите вече дават резултат, съобщава Bloomberg.

„Не бих казал, че не е възможно нещо да спре падането на LIBOR-a, но в момента няма нищо достатъчно силно, което да предизвика голяма паника. Колкото по-дълго продължи това, толкова по-добре“, смята анализаторът на ING в Амстердан Падраик Гарви, цитиран от агенцията.

Лихвеният процент LIBOR се използва като отправна лихва за финансови инструменти за над 360 трлн. долара по целия свят. Въз основа на него има продукти от целия спектър на финансовия свят – от студентски заеми до проблемни ипотечни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:18 | 12.09.22 г.
fallback