fallback

Търговският излишък на Канада се увеличи четирикратно

Излишъкът по търговския баланс на Канада се увеличава до 1,1 млрд. канадски долара, след като вносът на стоки се свива два пъти по-силно от износа

16:58 | 12.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Излишъкът по търговския баланс на Канада се увеличи четири пъти на месечна база през март, след като вносът на стоки в страната се е свил два пъти по-силно от износа.

Излишъкът от търговията със стоки между Канада и останалия свят се увеличава до 1,1 млрд. канадски долара в сравнение с положително търговско салдо от 262 млн. канадски долара за февруари.

Очакванията на икономисти бяха за увеличение на излишъка до 0,5 млрд. канадски долара в сравнение с първоначално обявената за февруари стойност от 0,1 млрд. долара.

Стойността на износа и вноса на стоки намалява едновременно, главно поради свиването на обемите на търговията, съгласно данните на канадската статистическа служба.

Вносът се понижава с 4,4% на месечна база до 31,4 млрд. канадски долара, като почти всички включени категории отчитат спад. Най-силно е понижението при енергийните продукти, следвани от машините, оборудването и индустриалните стоки.

От пика през юли 2008 г. вносът се е свил с повече от 8 млрд. канадски долара, главно поради намаляването на вноса на енергийни ресурси и автомобили.

Износът намалява с 1,8% в сравнение с февруари до 32,5 млрд. канадски долара, главно поради свиването на износа към САЩ. То е частично компенсирано от нарастването на износа към Европейския съюз.

От пика си през юли 2008 г. износът се е понижил с близо 12 млрд. канадски долара, главно поради спада в износа на енергийни продукти през втората половина на 2008 г.

Данните потвърдиха прогнозата на Канадската централна банка, че вносът ще намалява с по-бързи темпове от износа, предаде Bloomberg. Брутният вътрешен продукт на осмата по големина икономика в света се понижи с 3,4% през последното тримесечие на 2008 г. и очакванията са спадът да се засили през първите три месеца на тази година.

Към 16:40 ч. българско време двойката USD/CAD се котира при нива от 1,1594 канадски долара за един щатски долар. От началото на годината канадската валута е увеличила стойността си спрямо щатския долар с 4,4%, но за последните 12 месеца се е обезценила с повече от 15 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:13 | 03.09.22 г.
fallback