fallback

Инфлацията в Германия се усилва леко, цените на едро с рекорден спад

Основната причина за лекото покачване на цените се крие във Великденските празници, които през тази година се паднаха през април

10:16 | 12.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Годишната инфлация в Германия се усилва леко през април, докато индексът на цените на едро отчете най-силния си годишен спад за последните 22 години, съгласно данните на Destatis.

Годишната инфлация се ускорява до 0,7%, съгласно окончателните данни на Федералния статистически офис, в сравнение с 0,5% през март. На месечна база индексът на потребителските цени не се е променил, след като през март отчете месечен спад от 0,1 на сто.

Основната причина за лекото покачване на цените се крие във Великденските празници, които през тази година се паднаха през април, докато през миналата година са били през март. Това обуславя поскъпването на ваканционните пакети и услугите по настаняване, което до голяма степен е компенсирано от значителното поевтиняване на петролните продукти.

Като се изключат енергийните ресурси, индексът на потребителските цени се покачва с 1,4% на годишна база. Цените на хранителните продукти от своя страна отчитат годишен спад за първи път за последните три години.

Хармонизираният индекс на потребителските цени (HICP), изчислен съгласно методологията на Евростат, също се е повишил с 0,7% на годишна база, а на месечна база показателят се задържа на нивото от предишния месец. По този начин предварителните данни за индекса на потребителските цени и HICP бяха потвърдени.

Отделни данни на Destatis показаха, че индексът на цените на едро намалява с 8,1% на годишна база през април. Това е най-силният годишен спад на показателя от 1987 г. досега. В сравнение с март цените на едро се покачват с 0,1%, след като се понижаваха през предишните осем месеца.

Цените на горивата и петролните продукти на едро са с близо 20% под нивото си от април 2008 г., а тези на селскостопанската продукция – с повече от 40% под нивото си от преди една година.

Един час след публикуването на данните единната валута поевтинява слабо до 1,3607 долара за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:08 | 03.09.22 г.
fallback