fallback

Кризата намали експорта на Германия с 16 на сто през март

Салдата по текущата сметка и търговския баланс се подобряват спрямо февруари

11:39 | 08.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Глобалната финансова и икономическа криза не подминава дори най-силната европейска икономика. Днес статистическата служба на Германия съобщи, че през месец март износът на страната се е свил с цели 15,8 на сто. Общата сума на изнесените от Германия стоки през март възлиза на 70,3 млрд. евро, след като преди година е била 83,5 млрд. евро.

По-обезпокоителната новина обаче е, че по отношение на вноса се наблюдава по-малко понижение, което може да влоши търговския баланс на страната през следващите месеци. През март в Германия са внесени стоки за 59 млрд. евро, което е с 11,6 на сто по-малко от март 2008 година.

На месечна база обаче немската икономика показва признаци на стабилизация. Сезонно коригираната стойност на вноса в страната се е увеличила с 0,8 на сто, докато износът е нараснал с 0,7 на сто.

Общото салдо на търговския баланс на Германия за март показва излишък от 11,3 млрд. евро. Година по-рано показателят имаше стойност от 16,8 млрд. евро, a през февруари тази година стойността му беше 8,6 млрд. евро.

Като цяло в Германия се наблюдава положителна тенденция при салдото по текущата сметка. След регистриран излишък от 6,8 млрд. евро през февруари, статистиката отчита положителен баланс от 10,2 млрд. евро през март. Година по-рано обаче излишъкът е бил доста по-голям – 17,6 млрд. евро.

Днес еврото успява да поскъпне спрямо долара и към 11:30 часа двете валути се разменят по 1,3409 EUR/USD.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:26 | 08.09.22 г.
fallback