fallback

ЕЦБ не поднесе изненада и смъкна лихвата до 1%

Нивото е рекордно ниско в историята на институцията, погледите се насочват към нетрадиционните мерки за стимулиране на икономиката

15:00 | 07.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка не поднесе изненада на пазарите и лихвеният процент в еврозоната бе смъкнат с четвърт процентен пункт до 1,0 на сто. Трейдърите очакваха този ход и не се стигна до резки движения на валутните пазари, а още тази сутрин междубанковите лихви на европейския пазар тръгнаха надолу.

Вниманието на пазарните анализатори е насочено към предстоящата пресконференция на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише, на която се очаква да бъдат дадени детайли относно възможните „неконвенционални“ подходи на институцията, с помощта на които може да се търси стимулиране на европейската икономика.

ЕЦБ сви коридора около основния лихвен процент. Заедно с неговата редукция бе понижен и маргиналната лихва, по която търговските банки могат да заемат средства от институцията, на 1,75 на сто. В същото време депозитния лихвен процент, по който банките могат да влагат овърнайт средства при ЕЦБ при 0,25 на сто.

Днес еврото поскъпва с около 0,4 на сто спрямо долара до ниво от 1,34 EUR/USD. Вчера търговията премина с относителна стабилност, като единната валута поскъпна незначително до 1,3312 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:51 | 26.08.22 г.
fallback