fallback

Годишната дефлация в Швейцария се забавя през април

Потребителските цени са с 0,3% по-ниски в сравнение с април 2008 г., а на месечна база отчитат ръст от 0,9 на сто

11:26 | 07.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Годишната дефлация в Швейцария намаля по-силно от пазарните очаквания и достигна 0,3% през април, в сравнение с годишен спад на цените от 0,4% през март. На месечна база цените на потребителските стоки са се увеличили с 0,9%, главно поради поскъпването на облеклото след края на сезонните намаления и разпродажби.

Данните на Федералния статистически офис не оправдаха очакванията на пазарните анализатори за месечен ръст на цените от 0,6% и годишен спад от 0,6%.

Увеличението на индекса на потребителските цени се обуславя главно от поскъпването на облеклото и обувките със 17,8% на месечна база през април. Транспортните, здравните и комуналните услуги също допринасят за нарастването на показателя.

Същевременно основният индекс на потребителските цени, който изключва волатилните елементи от потребителската кошница като хранителни продукти, тютюневи изделия, алкохолни напитки и енергийни ресурси, се увеличи с 1% на месечна и 1,1% на годишна база.

След като инфлацията се оказа по-слаба от очакванията, швейцарският франк отстъпи позиции спрямо щатския долар и към 11:15 ч. българско време един долар се разменя срещу 1,1403 франка. От началото на деня швейцарската валута е загубила 0,8% от стойността си спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:34 | 08.09.22 г.
fallback