fallback

Мексиканското песо изригна заради прогнози, че пикът на грипа е отминал

Валутата на Мексико поскъпна с над 4 на сто в началото на новата седмица, което е най-големият ръст за последните шест месеца

10:18 | 05.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Мексиканското песо регистрира силен ръст след съобщението на здравния министър на Мексико Хосе Кордова, че заразата от свински грип вероятно е достигнала своя пик и постепенно ще започне да отстъпва. Това доведе до спекулации, че икономиката на страната ще започне да функционира нормално и скоро ще се стигне до стабилизация.

Песото поскъпна с 4,1 на сто в началото на новата седмица спрямо нивата си от петък и достигна до 13,2339 песо за един долар. Това е най-големият дневен ръст за мексиканската валута от октомври месец насам и според информация на Bloomberg песото е било най-силната парична единица срещу долара вчера.

През цялата минала седмица спекулациите около ефектите и загубите от свинския грип доведоха до отстъпване на песото с 3,2 на сто. На този фон голяма част от деловата активност в Мексико замря, тъй като страхът от заразата придоби огромни размери.

По информация на здравното министерство на Мексико потвърдените случаи на свински грип в страната са 727, а загиналите – 26 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:25 | 13.09.22 г.
fallback