fallback

Австралия спря с понижението на лихвения процент

След продължителна кампания на редукция, започнала през август миналата година, централната банка предпочете да остане пасивна

09:17 | 05.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Австралия взе решение да не променя лихвения процент в страната и след днешната среща на ръководителите на институцията основната лихва остава 3,0%. Като основна причина за този ход от институцията посочват, че вече се наблюдават сигнали за стабилизиране на глобалната икономика.

Пазарните анализатори очакваха това решение за оставяне на лихвата на най-ниското й ниво за последните 50 години. С него беше сложен край напродължилата от август до март кампания по лихвена редукция, в резултат на която лихвеният процент бе смъкнат от 7,25 на 3,0 на сто.

В официалното съобщение за днешното решение гуверньорът на институцията Глен Стивънс заявява, че „условията на глобалните финансови пазари като цяло остават в посока продължаващо възстановяване“, съобщава Market Watch. Въпреки това „доверието остава крехки, а балансите са под натиск заради ефектите на икономическата слабост върху качеството на активите“, посочва банкерът.

След решението на монетарната институция австралийският долар поскъпна леко и достигна цена от 0,7391 USD/AUD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:58 | 01.09.22 г.
fallback