fallback

Дефлацията в Япония се завърна, безработицата расте

Най-много поевтинява електрониката, цените на преносимите компютри са с 45% по-ниски спрямо март 2008 г.

10:04 | 01.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

През март дефлацията в Япония очаквано се завърна. Безработицата пък достигна най-високото си ниво от четири години и половина насам, докато компаниите, с намалено производство заради кризата, са принудени да свалят цените и да съкращават служители.

Потребителските цени в страната отстъпиха с 0,1% през март на годишна база, а ръстът на безработицата възлезе на 0,4 процентни пункта спрямо февруари до 4,8 на сто. Това е най-високо равнище от август 2004 г., показва обявената днес статистика от японското министерство на вътрешните работи.

Спадът в цените, първи от септември 2007 г., не е изненадващ. Средните очаквания на икономистите бяха за понижение от порядъка на 0,2 на сто, предава АФП. Освен това всички международни организации, изследващи икономиката на страната, а също и Японската централна банка прогнозираха дефлация. . Според централната банка се очаква цените да продължат да се понижават през следващите най-малко две години, главно заради намаленото производство и останалите неизползвани производствени капацитети на фона на срива в търсенето поради световната икономическа криза.

Най-голямото ценово понижение е отчетено при електрониката, където към намалялото търсене се добавя ожесточената конкуренция. През март преносимите компютри са били средно с 45,2% по-евтини спрямо същия месец на миналата година, цифровите фотоапарати – с 33,1%, а телевизорите – с 26,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
fallback