fallback

Рекордно слабо поскъпване на труда в САЩ през първото тримесечие

Разходите за труд в страната се увеличиха с 0,3% на тримесечна и с 2,1% на годишна база

16:52 | 30.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на труда в САЩ се увеличи с 0,3% на тримесечна и 2,1% на годишна база през първото тримесечие на годината. Това е най-слабото нарастване на разходите на компаниите за работна ръка от началото на изчислението на показателя през 1982 г. Същевременно броят на трайно безработните лица се увеличи до нова рекордно висока стойност в края на изминалата седмица.

Пазарните очаквания бяха за по-голямо поскъпване на труда в размер на 0,5% на тримесечна база. За сравнение, през последното тримесечие на 2008 г. разходите за труд се увеличиха с 0,6% на тримесечна и 2,6% на годишна база, съгласно данните на Министерството на труда.

Разходите за труд включват изплащаните на служителите заплати, бонуси, допълнителни придобивки, пенсионни, социални и здравни осигуровки. Те съставляват около две трети от разходите на щатските компании.

Отделни данни на Министерството на труда показаха, че новите молби за обезщетения при безработица са намалели с 14 хил. в рамките на седмицата, приключила на 25 април, до 631 хил. Пазарните очаквания бяха за по-слабо понижение на показателя с 1000. Броят на лицата, които получават трайно помощи за безработица, се увеличи до нова рекордна стойност от 6,27 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 12.09.22 г.
fallback