fallback

Приходите и разходите на американските домакинства се понижиха през март

Личното потребление намаля с 0,2%, а личните доходи – с 0,3% на месечна база

16:26 | 30.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителските разходи и личните доходи на американските домакинства отстъпиха едновременно през март, за да покажат, че подобрението, което се наблюдаваше в потребителския сектор през предишните два месеца, е било твърде временно.

Индексът на личното потребление се понижи с 0,2% на месечна база през март, съгласно данните обявени от Министерството на търговията. Личните разходи отчетоха месечен ръст от 0,4% през февруари и 1% през януари.

Данните се оказаха по-лоши от пазарните очаквания за свиване на личните разходи с 0,1%. Потребителските разходи са изключително важен барометър за цялостното състояние на икономиката, защото съставляват около две трети от брутния вътрешен продукт на САЩ.

Междувременно личните доходи на домакинствата се понижиха с 0,3% на месечна база до 34,4 млрд. долара, главно поради намаляването на заплатите и надниците с 0,5%. През първия месец на годината покупателната способност на домакинствата се увеличи с 0,2%, след което се сви с 0,2% на месечна база през февруари.

Домакинствата са предпочели да заделят допълнителния доход, който се е освободил благодарение на данъчните отстъпки на правителството, вместо да го похарчат. За това свидетелства увеличаването на спестяванията като процент от разполагаемия доход до 4,2% през март в сравнение с 4% през февруари.

Същевременно ценовият индекс на потребителските разходи, който изключва волатилни елементи каквито са хранителните продукти и енергийните ресурси, се запази стабилен през март. Показателят се повиши с 0,2% на месечна и 1,8% на годишна база в унисон с пазарните очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:46 | 22.08.22 г.
fallback