fallback

Безработицата в еврозоната расте, инфлацията остава рекордно ниска

Безработицата се увеличи до най-високото си ниво за последните три години от 8,9% през март, докато инфлацията се задържа на рекордно ниската стойност от 0,6% през април

13:10 | 30.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Безработицата в еврозоната се увеличи до най-високото си ниво за последните три години, докато инфлацията се задържа на рекордно ниската стойност от предишния месец, съгласно данните на европейската статистическа служба.

Коригираното със сезонните колебания равнище на безработица достигна 8,9% през март в сравнение с 8,7% през февруари и 7,2% преди една година. Това е най-високата безработица от ноември 2005 г. досега. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за увеличение на безработицата до 8,7%, спрямо първоначално обявената февруарска стойност от 8,5%.

Броят на безработните лица в 16-те страни от еврозоната се увеличава с близо 420 хил. души в рамките на разглеждания месец, за да достигне 14,2 млн. души.

В двете най-големи икономики на еврозоната - Германия и Франция, равнището на безработица достига съответно 7,6% и 8,8%. Сред всички страни-членки на еврозоната, най-ниска безработица е регистрирана в Холандия – 2,8%, а най-висока в Испания – 17,4%.

Отделни данни на евростат за индекса на потребителските цени показаха, че годишната инфлация остава на рекордно ниското ниво от 0,6% през април. През предишния месец потребителските цени също се повишиха с 0,6% на годишна база. Пазарните очаквания бяха за леко ускоряване на инфлацията до 0,7%.

Европейската централна банка понижи основния лихвен процент до рекордно ниското ниво от 1,25%, в стремежа си да ограничи ефекта от финансовата криза. Икономиките на страните от еврозоната пострадаха силно от поскъпването на еврото, свиването на износа и трудните условия за кредитиране.

Свиването на брутния вътрешен продукт с 1,6% през последното тримесечие на 2008 г. допълнително засили очакванията за нова лихвена редукция от страна на ЕЦБ, по време на предстоящата на 7 май среща, въпреки че сигналите, които идват от различните членове на Управителния съвет, са твърде противоречиви.

Един час след новината за нарастването на безработицата еврото загуби 0,33% от стойността си спрямо щатската валута. Към 13:00 ч. българско време валутната двойка EUR/USD се котира при нива от 1,3292 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:42 | 26.08.22 г.
fallback