fallback

Потребителското доверие във Великобритания на едногодишен връх

Индексът на потребителското доверие на GFK се повиши с 3 пункта до -27 пункта през април

11:36 | 30.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на института GFK, който измерва потребителското доверие във Великобритания, изненадващо регистрира най-високата си стойност за последната една година през април.

Индексът на потребителското доверие се повиши с 3 пункта до -27 пункта, което е най-високата стойност от април 2008 г. досега. Данните показват, че негативизмът на домакинствата по отношение на икономическата ситуация намалява и те очакват, че следващите 12 месеца няма да бъдат толкова лоши колкото предишната година.

Анализаторите очакваха индексът да се повиши с 2 пункта до -29 пункта. Стойността на показателя е под нула тогава, когато по-голямата част от интервюираните лица смятат, че икономическата обстановка ще се влошава. Проучването на пазарния институт GFK се провежда всеки месец сред повече от 2 хил. души.

Великобритания бе първата от развитите икономики, която публикува своите данни за брутния вътрешен продукт през първото тримесечие. Те показаха, че добавената стойност на произведените стоки и услуги намалява с 1,9% в сравнение с последното тримесечие на 2008 г., когато икономиката се сви с 1,6%. Междувременно безработицата към края на февруари стигна 12-годишен връх от 6,7% от работната сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:03 | 05.09.22 г.
fallback