fallback

Жилищата във Великобритания поевтиняват с 0,4% през април

В рамките на последните 12 месеца средната цена на жилище намалява с 15%, за да достигне 151,8 хил. паунда

09:55 | 30.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищата във Великобритания се понижиха по-слабо от очакванията през април, съгласно данните публикувани от Nationwide Building Society. Средната цена на жилище е с 0,4% по-ниска в сравнение с предишния месец, когато недвижимите имоти изненадващо поскъпнаха с 0,9% на месечна база. 

Месечната дефлация се оказа три пъти по-малка от прогнозираната от икономистите стойност от -1,2 на сто.

В рамките на последните 12 месеца средната цена на жилище намалява с 15%, за да достигне 151,8 хил. паунда през април. Годишната дефлация възлезе на 15,7% през март когато средната цена на жилище бе 151 хил. паунда.

Жилищният сектор е силно зависим от доходите на населението. Ето защо състоянието на пазара на труда през следващите месеци ще предопредели и активността на купувачите, се казва в доклада, публикуван на интернет страницата на Nationwide.

Английската икономика се намира в най-тежкия си период от края на Втората световна война досега и безработицата засегна над 2 млн. души от началото на икономическата криза, което ще възпрепятства възстановяването на пазара на недвижимите имоти през следващите месеца.

Дефлацията увеличава покупателната способност на домакинствата, но несигурността относно икономическата обстановка и ограниченото кредитиране ги кара да отлагат покупките на недвижима собственост.

Половин час след публикуването на данните британската лира поскъпна леко с 0,1% спрямо щатската валута. Към 9:30 ч. двойката GBP/USD се котира при нива от 1,4830 долара за един паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:06 | 27.08.22 г.
fallback