fallback

САЩ има нужда от минус 5% лихва, за да се справи с рецесията

Отрицателната стойност на лихвата е идеалният начин за преодоляване на кризата, показва вътрешен анализ на Федералния резерв

14:45 | 27.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Идеалният лихвен процент, който би могъл най-добре да подпомогне американската икономика в борбата й с тежката рецесия е минус 5 на сто, съобщава Financial Times, позовавайки се на вътрешен анализ на специалистите от Федералния резерв на САЩ.

Изследването е базирано на т.нар. Правило на Тейлър, което има за цел да открие най-подходящия лихвен процент в дадена страна на база нивото на безработица и инфлацията в нея. To e проведено в навечерието на предстоящата среща на ръководителите на Фед.

Правилото на Тейлър представлява ръководство за определяне на лихвения процент. То е въведено за първи път от икономиста Джон Тейлър, който е възпитаник на университета Станфорд. Основната цел е да се определи разумното ниво на основната лихва, при което икономиката ще се стабилизира в краткосрочен план и същевременно ще може да се поддържа дългосрочен растеж.

Правилото на Тейлър се базира на 3 фактора: реална инфлация срещу таргет-ниво на инфлацията, реално ниво на заетост срещу пълна заетост и подходящ краткосрочен лихвен процент.

Правилото на Тейлър предполага, че Федералният резерв трябва да увеличава основната лихва, когато инфлацията е висока или когато заетостта надхвърли нивото на пълна заетост, и обратното. Този начин за контролиране на лихвените проценти е много съвместим с начина, по който Федералният резерв определя паричната си политика, дори и когато не се позовава конкретно на това правило.

Въпреки анализа обаче такива действия не могат да бъдат очаквани, тъй като никоя централна банка не може да свали лихвения процент под 0%. Анализът обаче не остава без смисъл, тъй като замисълът му е да се набележат мерките, благодарение на които да се постигне сходен ефект като този, който би имало смъкването на лихвата до -5%.

Ръководителите на Фед стартират утре своята двудневна среща, на която се очаква да бъдат оценени досегашните ефекти от предприетите за борба с кризата мерки. Анализаторите не очакват промени в монетарната политика на институцията, тъй като в момента основната лихва е поставена в коридор от 0 до 0,25 на сто и няма как да бъде направена нова редукция.

„Виждаме малка вероятност да се очакват големи промени в политиката на Федералния резерв“, са написали днес анализаторите на Goldman Sachs в писмо до своите клиенти, цитирано от CNBC.

Според оценките на анализаторите на Фед размерът на неконвенционалните мерки като покупки на активи например биха могли да доведат до постигане на желания ефект. Те обаче смятат, че това може да изисква дори повече средства от договорените на срещата през март 1,150 трлн. долара за изкупуване на активи и подпомагане на ипотечните гиганти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:54 | 27.08.22 г.
fallback