fallback

Свинският грип покоси мексиканската валута

Песото се смъкна с цели 3,5 на сто срещу долара само за часове и се превърна в най-слабата валута в света през днешния ден

09:10 | 27.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Мексиканското песо получи тежък удар от новината за рaзпространяващия се свински грип и започна новата седмица със силен спад. Само за няколко часа то се смъкна с 3,5 на сто срещу долара, след което успя да навакса известна част от спада и рано тази сутрин се разменяше по курс 13,6355 песо за един долар. С това мексиканската валута се превръща в най-слабата парична единица за деня до този момент.

В петък търговията приключи при 13,3405 песо за долар, което донесе седмичен спад от 1,6 на сто на мексиканската валута, пише Bloomberg. Разпродажбите на латиноамериканската валута се ускориха именно в края на миналата седмица, след като правителството на Мексико съобщи за първите случаи на опасната болест.

Натискът върху валутата на Мексико идва заради очакванията, че свинският грип ще допринесе за допълнително забавяне на икономиката на страната. Прогнозите са, че туризмът, който през миналата година е вкарал в икономиката 13,3 млрд. долара и е бил третият по големина генератор на чужда валута, ще понесе тежък удар.

Заплахата от смъртоносната болест вероятно ще доведе и до спад в консумацията на храни в ресторантите и публичните места. Специалисти прогнозират, че „разпространяването на вируса ще има незабавен икономически ефект и инвеститорите трябва да бъдат внимателни“, добавя информационната агенция.

Според финансовия миснистър на Мексико Огустин Карстънс „няма съмнение“, че случващото се ще редуцира икономическите резултати на страната и че „вирусът има висок разрушителен потенциал“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
fallback