fallback

Покупките на нови жилища в САЩ се понижиха леко през март

Излишъкът от непродадени нови жилища достигна най-ниската си стойност за последните 7 години

18:13 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Покупките на нови жилища в САЩ намаляха слабо през март, след като стойността на показателя за предишния месец бе коригирана силно нагоре. Същевременно излишъкът от непродадени нови жилища достигна най-ниското си ниво за последните 7 години, а средната продажна цена - най-ниската си стойност за последните 6 години.

Броят на продадените нови жилища намалява с 0,6% в сравнение с предходния месец и с 31% на годишна база, за да достигне годишна стойност от 356 хил.

Пазарните очаквания бяха за увеличение на показателя от първоначално обявените 337 хил. през февруари до 340 хил. през март. Статистическото бюро коригира стойността за февруари до 358 хил.

Средната продажна цена се е понижила с 12 на сто за последната година до 201 хил. долара. Това е най-ниското ниво от декември 2003 г. досега.

Броят на непродадените нови жилища се понижава с 5,2% на месечна база до 337 хил. По този начин излишъкът от непродадени нови жилища достигна най-ниската си стойност за последните 7 години.

Усилията на Федералния резерв да намали лихвените нива по ипотечните заеми, в комбинация с данъчните отстъпки за купувачите на първо жилище, облекчават кризата на жилищния пазар в САЩ, която прерасна в световна икономическа криза.

Въпреки това, не бива да се правят прибързани оценки за възстановяването на сектора, защото високата безработица, ограничените възможности за кредитиране и рекордния брой на просрочените ипотеки ще продължават да бъдат пречка.

Вчера данните на Националната асоциация на брокерите на имоти показаха, че продажбите на съществуващи жилища са намалели със 7,1% на годишна база. Половината от продадените жилища са били собственост на лица, които са просрочили своите ипотеки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
fallback