fallback

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ намаляха по-слабо от очакванията

Поръчките на дълготрайни стоки намаляват с 0,8% на месечна база през март, след като се увеличиха с 2,1% през февруари

17:29 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ се понижиха по-слабо от очакванията през март, което отново подхрани спекулациите, че икономиката на страната забавя своя спад.

Стойността на поръчките на стоки с дълготрайна употреба намалява с 0,8% на месечна база. Месечният спад на показателя се оказа почти два пъти по-слаб от пазарните прогнози.

Същевременно статистическото бюро ревизира надолу процентното увеличение за предишния месец до 2,1%, спрямо първоначално обявените 3,4%. През февруари показателят успя да прекъсне низходящото си движение за предишните шест последователни месеца.

След като се изключи влиянието на поръчките за дълготрайни стоки в сектора на отбраната, показателят се е понижил с 0,6% на месечна база.

Без да се отчитат поръчките за транспортни средства, понижението в стойността му възлиза на 0,6% на месечна база, спрямо 2% ръст за февруари.

Въпреки че е силно волатилен, този икономически индикатор е важен барометър за състоянието на американската икономика, защото дава представа за увереността на бизнеса относно бъдещата икономическа ситуация.

Той като дълготрайните стоки обикновено са скъпи, нарастването на поръчките показва готовността на бизнеса да извършат значителни разходи.

Въпреки че данните се оказаха по-добри от предварителните прогнози, щатската валута продължи да поевтинява спрямо еврото. Към 17:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3253 долара, спрямо курс от 1,3223 малко преди публикуването на новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:46 | 03.09.22 г.
fallback