fallback

Рекорден спад на английската икономика за последните 29 години

БВП се свива с над 1% за две последователни тримесечия за първи път от началото на воденето на статистическите данни

13:35 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Силното свиване на британската икономика, което започна в средата на миналата година, продължава да се задълбочава. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната отчете най-силния си тримесечен спад за последните 29 години през първите три месеца на тази година. Данните на националния статистически офис в Лондон се оказаха по-лоши от предварителните оценки на икономисти.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания намалява с 1,9% в сравнение с последните три месеца на 2008 г., главно поради рекордните понижения на активността в производствения сектор и в сектора на услугите. Пазарните очаквания бяха за по-малко понижение на БВП в размер на 1,5 процента, след като в края на миналата година показателят намаля с 1,6 на сто.

Икономиката на страната се свива с повече от един процент в рамките на две последователни тримесечия за първи път от началото на воденето на статистиката в края на Втората световна война. Влошаването на икономическата обстановка в страната намери потвърждение и в данните за безработицата, която достигна най-високото си ниво за последните 12 години през март.

Лошите новини за силното свиване на икономиката бяха компенсирани до известна степен от нарастването на продажбите на дребно през март. Те се увеличават с 0,3 процента на месечна база, което изненада приятно анализаторите, които очакваха месечен спад от 0,3 на сто.

На годишна база търговията на дребно отчита ръст от 1,5%, спрямо очакванията за повишение от 1,1%. През февруари постъпленията на веригите на дребно намаляха с 2% на месечна база и отчетоха годишен ръст от 0,4 на сто.

След смесените данни британската лира поевтиня спрямо щатската валута и увеличи загубата си за деня до 0,8%. Към 13:30 ч. един паунд се разменя срещу 1,4594 долара, спрямо курс от 1,4667 преди публикуването новините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:11 | 08.09.22 г.
fallback