fallback

Бизнес доверието в немската икономика се възвръща

Оценката на немските мениджъри на текущите условия и очакванията им за следващите 6 месеца се подобряват едновременно през април

12:05 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Оценката на мениджърите на немските компании за икономическия климат в страната се подобри по-силно от очакванията през април и отскочи от 26-годишното дъно, което удари през март.

Индексът на мюнхенския изследователски институт IFO, който измерва оценката на бизнеса за текущите условия, се повиши от 82,1 пункта през март до 83,7 пункта за април. Прогнозираната от икономическите анализатори стойност бе 82,4 пункта.

Решителните мерки предприети от немското правителство за борба с кризата и очакванията, че Европейската централна банка отново ще понижи основната лихва в началото на следващия месец вдъхват оптимизъм на немските мениджъри през април.

Индикаторът за икономическите очаквания също увеличава своята стойност от 81,3 пункта за март до 83,9 пункта за април. Това е сигнал, че интервюираните очакват засилване на икономическата активност в страната през следващите шест месеца.

Индексът на изследователския институт IFO е един от ключовите индикатори за състоянието на немската икономика, която генерира близо 20% от брутния вътрешен продукт на еврозоната. Той се базира на ежемесечно проучване сред 7000 мениджъри на немски компании от производствения сектор, търговията на едро и дребно. Те дават своята оценка за текущата икономическа ситуация и очакванията си за следващите шест месеца.

Добрите данни предизвикаха силно поскъпване на еврото спрямо долара. Към 11:50 ч. българско време единната валута се разменя срещу 1,3244 долара за евро спрямо курс от 1,3172 два часа по-рано.

От IFO прогнозират, че безработицата в Германия може да се увеличи до 10,8% от работната сила до края на 2010 г. и 4,7 млн. души може да останат без работа поради последиците от икономическата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 24.04.09 г.
fallback