fallback

Индустриалните поръчки в еврозоната с рекорден спад през февруари

Индустриалните поръчки намаляват с рекордните 34,5% на годишна база

13:52 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Стойността на индустриалните поръчки в еврозоната намаля с рекордните 34,5% на годишна база през февруари. Това е най-силният спад на показателя изразен в проценти от началото на изчислението му от евростат през 1996 г. досега.

Февруари е седмият пореден месец, в рамките на който индекса на индустриалните поръчки се понижава. Световната икономическа криза принуди редица европейски компании да съкращават своите разходи за фабрично оборудване и метали, в следствие на което те намаляват с повече от 38% спрямо февруари 2008 г.

Пазарните очаквания бяха за по-голямо понижение на показателя от 34,8%, след като през януари индустриалните поръчки намаляха с 34,3% на годишна база. В рамките на месец февруари индустриалните поръчки намаляват с 0,6%.

Като се изключат поръчките за кораби, железопътно и космическо оборудване, които са по-волатилни, индустриалните поръчки намаляват с 34,1% на годишна база.

Международният валутен фонд прогнозира, че икономиката на еврозоната ще се свие с 4,2 процента през тази година и възстановяването ще бъде по-трудно.

Eвропейската валута заличи част от повишението, което спечели срещу щатския долар по-рано през деня. Днес стана ясно, че дефицитът по текущата сметка на еврозоната намалява през февруари, а активността в производствения сектор и в сектора на услугите забавя силно своя спад през април. Към 13:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3047 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:40 | 08.09.22 г.
fallback