fallback

Икономическите очаквания в Швейцария се подобряват

Индексът на инвеститорското доверие се повиши с цели 29,4 пункта през април, за да достигне -27,7 пункта

13:10 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Песимизмът сред инвеститорите относно перспективите пред швейцарската икономика се стопи наполовина през април. Това показа проучването на изследователския институт ZEW, направено съвместно с най-голямата по пазарна капитализация швейцарска банка Credit Suisse.

Индексът на инвеститорското доверие се повиши с цели 29,4 пункта през април, за да достигне -27,7 пункта. Повишаването на показателя е в унисон с данните на института ZEW за доверието на инвеститорите в немската икономика, което достигна двугодишен връх през април. Германия е основният пазар, където Швейцария изнася своите стоки.

Същевременно оценката на инвеститорите за текущите условия в Швейцария се влошава, за което свидетелства индексът за текущите условия. Той се понижава с 8,9 пункта до -66 пункта.

Повечето от интервюираните финансови експерти смятат, че инфлацията ще продължи да намалява през следващите шест месеца, а основната лихва в страната ще се запази непроменена при сегашното рекордно ниско ниво от 0,25%.

Проучването на изследователския институт ZEW през този месец включва специален въпрос относно очакванията за бъдещето на сектора на недвижими имоти. Голяма част от интервюираните експерти смятат, че възможностите за възвращаемост на инвестициите в недвижими имоти ще се влошат през следващите шест месеца.

Швейцарският франк поскъпна леко спрямо щатската валута след новината. Към 13:00 ч. един долар се разменя срещу 1,106 швейцарски франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:56 | 08.09.22 г.
fallback