fallback

Дефицитът по текущата сметка на еврозоната намалява през февруари

Отрицателното салдо по текущата сметка намаля по-силно от очакванията до 8,1 млрд. евро през февруари

12:10 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Дефицитът по текущата сметка на 16-те страни от еврозоната намалява до 8,1 млрд. евро през февруари, показват данните на Европейската централна банка (ЕЦБ), които са коригирани с броя на работните дни и сезонните колебания. Несъобразената със сезонните колебания и броя на работните дни стойност на дефицита възлиза на 2,3 млрд. евро.

Пазарните очаквания бяха за по-слабо понижение на дефицита до 10,7 млрд. евро. Стойността му за предходния месец бе коригирана надолу до 12,3 млрд. евро, в сравнение с първоначално обявените 12,7 млрд. евро.

Най-голям е дефицитът по сметките „Текущи трансфери“ и „Доход“, и възлиза съответно на 6,5 и 4,7 млрд. евро. Отрицателното салдо по двете сметки се компенсира частично от излишъка по сметката „Услуги“ в размер на 3 млрд. евро.

Излишъкът по капиталовата сметка се увеличава с 0,2 млрд. евро на месечна база до 0,9 млрд. евро. Същевременно салдото по финансовата сметка се превръща в дефицит от 5,4 млрд. евро, в сравнение с излишък от 51,2 млрд. евро през февруари.

Кумулативната стойност на дефицита по текущата сметка на еврозоната до февруари възлиза на 107 млрд. евро, което представлява 1,2% от брутния вътрешен продукт на еврозоната. Преди една година еврозоната е имала положително салдо по текущата си сметка в размер на 6 млрд. евро. Основната причина за влошаването на показателя се крие в дефицита по сметките „Доход“, „Текущи трансфери“ и „Стокообмен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:10 | 11.09.22 г.
fallback