fallback

Положителното търговско салдо на Швейцария продължава да намалява

Износът през март намалява с повече от 12% на годишна база

10:36 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Излишъкът в търговския баланс на Швейцария продължи да намалява през март, след като икономическата криза засегна силно потреблението на стоки и услуги по целия свят. Търговският излишък се свива до 121 млн. франка през март в сравнение със 720 млн. франка през февруари.

Основна причина за това е свиването на износа с повече от 12% на годишна база до 15,2 млрд. швейцарски франка.

Спрямо февруари коригираната с инфлационния индекс стойност на износа намалява с 5 на сто, показват данните на федералната митническа служба. Същевременно вносът се свива с 4,6 на сто.

Износът отчита спад във всички сектори и за почти всички региони. Понижението е най-силно изразено в часовникарската индустрия, където износът намалява с повече от 26% на годишна база.

Износът към повечето търговски партньори намалява, с изключение на САЩ и Канада, където се увеличава с 6,4% в номинално изражение.

Ръководството на Швейцарската централна банка предприе агресивни мерки за борба с рецесията, като намали основната лихва до 0,25% и започна да изкупува държавни и корпоративни облигации. По този начин банката се опитва да отслаби местната валута и да направи износа, който е основен двигател на икономиката, по-конкурентоспособен.

Централната банка очаква, че икономиката на Швейцария ще се свие с около 3% през тази година.

Швейцарският франк реагира силно на данните за поредното свиване на износа и отстъпи позиции на валутните пазари. Към 10:30 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,1663 франка, което е равносилно на поевтиняване на швейцарската валута с близо 0,2% от началото на деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:54 | 18.08.22 г.
fallback