fallback

Рекордна задлъжнялост на британското правителство през март

Икономическата криза във Великобритания принуди правителството да заеме рекордните 90 млрд. паунда за последната финансова година

12:59 | 22.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Рецесията, в която изпадна британската икономика, принуди правителството да заеме рекордните 90 млрд. паунда в рамките на фискалната 08/09 година, която приключи в края на март. Това е най-високата стойност на показателя от началото на измерването му през 1946 г.

Стойността на заемите в публичния сектор се оказа с 15 процента по-висока от прогнозата на правителството направена през ноември миналата година. В сравнение с предишната фискална година, заемите са се увеличили с 55 млрд. лири.

По този начин общият правителствен дълг набъбва до 743,6 млрд. паунда, което се равнява на повече от половината от брутния вътрешен продукт на страната, съгласно данните на британския статистически офис. Само спасяването на две от най-големите банки във Великобритания - Northern Rock и Bradford & Bingley, коства на данъкоплатеца 123 млрд. паунда, предаде BBC.

В рамките на месец март заемите в публичния сектор достигат рекордната стойност от 19,1 млрд. паунда. Това е най-високата месечна стойност на показателя от началото на измерването му през 1993 г.

Намаляването на приходите от данъци, в комбинация с големите разходи в социалната система са основна причина за влошаването на дисбаланса в публичните разходи.

Много икономисти очакват, че заемите на британското правителство може да се удвоят през следващата финансова година. Това показва огромните предизвикателства, пред които е изправен държавният бюджет по отношение на възможностите за отпускане на нови фискални стимули.

Половин час след обявяването на данните за рекордната за последните 12 години безработица и задлъжнялостта на британското правителство, местната валута поевтиня с 0,42% спрямо щатския долар до 1,4526 долара за една британска лира. Към 12:55 ч. българско време британската валута успя да компенсира част от загубите и се разменя срещу 1,4580 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:59 | 17.08.22 г.
fallback