fallback

Безработицата във Великобритания стигна 12-годишен връх

Безработицата се повиши до 6,7% от работната сила за тримесечието от декември до февруари

12:27 | 22.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Нивото на безработицата във Великобритания, измерено съгласно методологията на Международната организация на труда, се повиши до 6,7% от работната сила за тримесечието от декември до февруари.

Увеличението спрямо тримесечието ноември-януари възлиза на 0,6 базисни пункта, а в сравнение с тримесечието декември-февруари преди една година безработицата е по-висока с 1,5 базисни пункта.

Общият брой на безработните се е увеличил със 177 хил. спрямо трите месеца до януари и с 486 хил. за годината до 2,1 млн. Това е най-високото равнище на безработица и най-големият брой безработни от 1997 г. досега, съгласно данните на британското статистическо бюро.

Заетостта на лицата в трудоспособна възраст намалява до 73,8% за тримесечието до февруари, което е най-ниското ниво на показателя от декември 1998 г. Броят на заетите в британската икономика лица намалява със 126 хил. за разглежданото тримесечие до 29,27 млн. души. Силно намалява и броят на свободните места във всички отрасли на икономиката, докато съкращенията достигат рекордно високата стойност от 270 хил.

Същевременно доходите на населението, с включени бонуси, рязко понижиха своя годишен ръст до 0,1% за разглеждания период. Това е най-ниската стойност на показателя от началото на измерването му през 1991 г. За тримесечието до януари доходите се повишиха с 1,7 на сто на годишна база.

Рязкото понижение се дължи най-вече на съкращаването на бонусите във финансовата сфера. Ако бонусите се изключат, доходите на населението се увеличават с 3,2% на годишна база в сравнение с 3,5 процента ръст за предишното тримесечие.

През март броят на молбите за обезщетения при безработица се е увеличил със 73,7 хил. на месечна база до 1,46 млн. На годишна база броят на обезщетенията за безработица се е увеличил с 672 хил. Това е най-високата стойност на показателя от септември 1997 г. досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:27 | 21.08.22 г.
fallback