fallback

Еврото успя да се възстанови след данните на института ZEW

Повишаването на инвеститорското доверие в Германия и еврозоната помогна на еврото да се оттласне от вчерашното дъно спрямо долара

14:01 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Силното повишаване на индекса на инвеститорското доверие в Германия и еврозоната помогна на единната европейска валута да се възстанови от едномесечното дъно, което котировките на еврото достигнаха вчера спрямо щатската валута.

Веднага след обявяването на данните на изследователския институт ZEW, еврото поскъпна рязко с 0,4% до 1,2988 долара за едно евро. Еврото успя да поскъпне с 0,8 процента и срещу японската валута до 127,70 йени за едно евро.

Малко по-късно европейската валута изтри част от преднината и близо два часа след публикуването на данните едно евро се разменя срещу 1,2943 долара.

Данните на изследователския институт ZEW показаха, че индексът на инвеститорското доверие в Германия е изплувал на положителна територия за първи път от юни 2007 г., за да достигне рекордната за последните две години стойност от 13 пункта.

Индексът на инвеститорското доверие в еврозоната също увеличава чувствително стойността си през април, за да достигне 11,5 пункта, при пазарни очаквания за повишение до 1 пункт.

Силното покачване на индексите на института ZEW показва, че доверието в предприетите от правителствата мащабни мерки за противодействие на рецесията, се засилва.

Единната европейска валута ще продължи да бъде под натиск през следващите две седмици поради неяснотата относно новите мерки, които Европейската централна банка може да предприеме за насърчаване на икономиката по време на следващата си среща на 7 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:13 | 09.09.22 г.
fallback